Bilimsel İsmi: Acer cappadocicum
Aile: Akçaağaçgiller Aceraceae
Kafkasya, Batı Asya ve Himalayalar'a kadar uzanır. Ülkemizde Kuzeydoğu Anadolu'nun 1000 - 1700 m. arasındaki sahil kesimlerinde bulunur. Endemik bir türdür.
Kireçli topraklar üzerinde de yetişebilir. Ilıman, nemli iklimi sever. Hızlı büyüyen ve 20-25 metreye kadara boylanır. Kökü kuvvetlidir.
Yaz yeşili yaprakları; üçgen şeklinde kenarları tam ve sivri 5-7 loplu, 8-10 cm. uzun, üst yüzü parlak yeşil ve çıplak, alt yüzünde damarların birleşim yerleri hafif tüylüdür. Yaprak sapı uzundur. Sonbaharda dökülmeden önce altın sarısı renklenme gösterir.
Meyve kanatlı nus meyvedir. Kanatları 2-3 cm. uzun, 5-12 mm. geniş ve saman sarısı renginde olup aralarında 110-140 ° açı vardır. Nisan ayında açan çiçekleri küçük, soluk sarı renkli, şemsiyemsi salkım kurulları oluşturur.
Rüzgârlı ve kirli hava şartlarına dayanıklıdır. Yapraklar kolay ayrıştığından toprağı ıslah edici özelliği vardır.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder