Bilimsel İsmi: Ailanthus altissima
Aile: kokarağaçgiller(Simaroubaceae)
Anavatanı Çin'dir. Ülkemizde de yetiştirilmektedir. Sıcak ve güneşli yamaçları seven, kumlu, tuzlu ve kirli sahil topraklarında da yetiştirmeye uygundur. Hızlı büyür. Maksimum 20-25 metreye kadar boylanır. Yaygın bir kök sistemi geliştirir.
Yaprakları bileşik, 15-40 yaprakçıktan meydana gelir. Genellikle 50-60 cm. uzun olan tek tüysü ve almaçlı bileşik yaprakları 13-41 yaprakçıktan oluşur. Yaprakların üst yüzü açık yeşil, alt yüzü ise gri yeşildir. Sonbaharda kızarır.
Kanatlı nus meyveleri çok sayıda ve salkım kuruluşundadır. Meyve kurulları kış ortasına kadar ağaçta asılı kalır. Bazıları sonbaharda kırmızı bir görünüm alır. Haziran-Temmuz ayında açan terminal durumlu, yeşilimsi çiçek kurulları 10-20 cm. uzunlukta ve salkım durumundadır. Çiçekleri dioik (Dişi ve erkek çiçeklerin ayrı ayrı bitkiler üzerinde bulunması durumu) ve erkek çiçekleri kötü kokuludur. Meyveleri önce yeşil, olgunlaştıktan sonra kırmızı renklidir. Tohumları 3-4 cm. uzun ve yassı olup kanadın ortasında yer alır.
Toprak erozyonunun kontrolünde, yol şevlerinin tutulmasında kullanılır. Kirli hava koşullarına dayanır.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder