Leblebi nohuttan yapılır. Rivayetlere göre 7000 yıllık bir geçmişi olduğu söylenir. Anayurdu Ortadoğu olarak bilinir. Asya kıtasında yaygın olarak tüketilmektedir.
Leblebi sağlık açısından yararlı bir besindir. Leblebi nohut kökenli olduğu için içeriğinde vitaminler ve mineralleri barındırmaktadır.
C-A ve E vitamini içeren leblebi, demir, kalsiyum, potasyum, bakır, yüksek oranda sodyum içermekte ve sindirim sistemi faydalı olan diyet lifleri de bulunmaktadır.
Leblebi ‘nin Faydaları:
-Cilt için yararlıdır. Cilt hücrelerini besleyerek kırışıklıkların, yara izlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olabilir.
-Leblebinin uzun süre tok tutma özelliği vardır.
-Belli bir oranda düzenli tüketilen leblebi kötü kolesterol seviyesini sağlıklı düzeyde tutmaya yardımcı olabilir.
-İçerdiği besinler sayesinde Menopoz döneminde faydalı olabilir.
-İçeriğinde bulunan demir sayesinde bedene zindelik verir.
Leblebi ‘nin Zararları:
-Özellikle hassas bünyeye sahip olan kişiler aşırı gaz ve kramplara neden olabilmektedir.
-Karında şişkinliğe neden olabilir.
-Hazımsızlık yapabilir.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder