Bilimsel adı: Eugenia caryophyllus
Aile: Karanfilgiller (Caryophyllaceae)
Karanfilgiller ailesindendir. Anayurdu Endonezya’nın Moluk takımadaları olan ve ülkemizde iklim sebebi ile yetişmeyen ağaç formunda gelişen bir bitkidir.
Kış mevsiminde yaprak dökmeyen, tropik iklime de yetiştiğinden dolayı sürekli yeşildir. Yakından tanıdığımız karanfil çiçeği ile hiçbir ilgisi yoktur.
Karanfil ağacı 10-12 metre kadar boylanabilir. Derimsi dokuya sahip, parlak yüzeyli irice yaprakları karşılıklı dizilmiş olup 2-3cm uzunluğunda bir sapı vardır. Bu ağaçlar çan biçiminde Mor ve Kızıl renkte çiçekler açar. Bu çiçeklerin faydalı kısmı pembe renkli tomurcuklarıdır. Karanfil ağacının çiçek tomurcukları daha çiçeğe dönüşmeden önce toplanır. Karanfil tomurcukları güneşli, havadar bir ortamda özenle kurutulur. Pembe rengi kahverengine döner ve güzel hoş kokulu olurlar.
Karanfil ağacının Bileşenleri: Karanfil ağacı çiçeklerinin tomurcuklarında ogenol (ojenol) adı verilen hidrokarbon, şahsilik asit ve karyofillin içeren bir uçucu yağ mevcuttur.
Karanfil Tomurcuklarının Faydaları:
-Sindirim sistemini uyarır ve sindirim olayını kolaylaştırır.
-Cinsel gücün artmasına yardımcı olur.
-Ağrı kesici ve mikrop kırıcı etkileri vardır.
-Mide ve batındaki gaz oluşumunu engeller.
-Zihni rahatlatır ve unutkanlığı engellemeye yardımcı olur.
-Sinirsel baş ağrısının hafiflemesine yardımcı olur.
-Ağız kokularının giderilmesine yardımcı olur.
-Midevidir. İştah açar.
-Balgam söktürücüdür.
-İdrar söktürücüdür.
-Kusmayı önler.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder