Bilimsel İsmi: Spinacia oleracea
Aile: Ispanakgiller Amaranthacea
Ispanakgiller ailesinden olup, anavatanı İran, Türkmenistan, Afganistan ve Kafkasya olarak bilinir.
Ispanak çiçekli, tek yıllık otsu bir bitkidir.
Yapraklarının şekli, etliliği, rengi bakımından, ve kıvırcık ya da düz olmasına göre çeşitlere ayrılır.
Ispanağın Bileşenleri:
DemirKalsiyum
Sodyum
Potasyum
Fosfor
Karbonhidrat
Protein
Yağ
A vitamini
C vitamini
E vitamini
B1, B2, B3, vitamini vb.
Ispanağın Faydaları:
-Deri, Akciğer, Mesane ve Prostat kanserine karşı koruyucu etkisi vardır.
-İdrar sökücüdür. Vücutta bulunan zararlı maddelerin bu yolla atılmasını sağlar.
-Dişler ve kemikler üzerinde kuvvetlendirirci etki yapar. Ispanak suyu, diş eti kanamaları için anlık sonuç veren besin kaynaklarından bir tanesidir.
-Kalp krizi riskini azaltır.
-Bağışıklık sistemini güçlendirir.
-Kabızlığı giderir.
-Tansiyonu düşürür.
-Ispanak göz sağlığını korur.
Ispanağın Zararları
-Ispanak, çok tüketildiği zaman vücudun mineral emme kapasitesine engel olabilir.
-Aşırı ıspanağın tüketilmesi durumunda mideye zarar verebilir.
-Ispanak, yüksek oranda pürin içermektedir. Fazla tüketildiğinde böbreklere son derece zararlıdır. Böbrek hastaları ıspanak tüketirken mutlaka doktora danışmalıdır.
-Gut hastalığı olan kişiler doktorlarına danışarak tüketmelidirler.
-Fazla tüketin ya da kişinin bünyesi ile ilgili alerjilere neden olabilir
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder