Bilimsel İsmi: Pistacia
Aile: Sakız ağacıgiller (Anacardiaceae)
Sakız ağacıgiller ailesinde olan yenebilen kabuklu bir meyvedir.
Bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da Anılsa da Gaziantep ve çevresinde yetiştirilmektedir.
6-10 metre yüksekliğine kadar boylanabilir. İçerisinde sabit yağ, sakaroz ve proteinli maddeler vardır.
Antep Fıstığının Faydaları:
-Kalbin güçlenmesine yardımcı olur. . Kalp hastalıkları riskini azaltır
-Sindirim sistemine oldukça faydalıdır.
-Her gün 10 adet fıstık yenirse, kollara ve bacaklara güç verir.
-Karaciğerin ve bağırsakların düzenli çalışmasına faydalıdır.
-Vücuda enerji verip, yorgunluğu giderir.
-Göğsü yumuşatır. Öksürük söktürür.
-Böbrek ve safra kesesi ağrılarını hafifletir.
-Cinsel arzuları kamçılar. Cinsel gücü artırır.
-Safra kesesinde taş oluşma ihtimalini azaltır.
-Mide ve kolon kanserine karşı faydalı olduğu söylenmektedir.
Antep Fıstığının Zararları:
Sağlığa ciddi anlamda faydalı olan Antep fıstığı aşırı tüketim nedeniyle sağlık için risk oluşturabilir.
-Kolesterol hastaları için uygun bir yemiş çeşidi değildir Doktor un önereceği miktarda almalıdır.
-Yağ oranı yüksek olduğundan kilo alımına sebep olabilir.
-Sivilce ve farklı cilt sorunlarına yol açabilir.
-Özellikle hassas cilt yapısına sahip olan kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle dikkatli tüketilmesi gerekir.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder