Ortak isim: Limon ağacı
Bilimsel isim: Citrus X limon (L.) Burm.
Aile: Narenciye ailesi-Rutaceae
Limon’un Özellikleri:
Anayurdu bilinmeyen ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgesinde bolca yetiştirilen kışın yapraklarını dökmeyen, çok yıllık ağaç türüdür.
Limon açık sarı renkte, şekil olarak yumurta biçiminde, kabuğu aromatik kokulu ve meyvesi ekşidir. C vitamini deposudur. Meyvesi genellikle mutfaklarda lezzet vermek için kullanılır
.Ana Bileşenler:
-Flavonoids
-Asitler: Askorbik (C vitamini), Sitrik; Kafeik (meyve)
-Uçucu yağ: izopulegol, alfa-bergamotene, alfa pinen, alfa terpinen, alfa thujene, beta bisolobene, beta
bergamotene, beta phelandrene, sitral, limonen ve sabinen
-Kafein (yaprak, çiçek)
-Pektin
-Mineraller: Potasyum ve kalsiyum.
Limon Geleneksel Tıpta Kullanımı:
İç kullanım:
-İshali durdurmak için çok yararlıdır.
-Kıl kurdu,.Sütte ezilmiş ve haşlanmış limon tohumu aç karnına alındığında, Bağırsak solucanlarını öldürebilir.
-Antimigraine, limon baş ağrısını rahatlatır.
-Sakinleştirici,yatmadan önce Limon suyu, ılık su ve balla birlikte karıştırılarak içildiğinde iyi bir uykuya yardımcı olabilir.
-Solunum yolu hastalıkları, limon soğuk algınlığını iyileşmek için yararlı antibakteriyel ve balgam söktürücü özelliğe sahiptir.
-Dolaşım sistemi hastalıkları, kan dolaşımı yardımcı kolesterolü önler, hipertansiyon düşürür ve damar sertliği, anjina pektoris veya kalp krizi mücadele eder. Aynı zamanda anemi çok uygun olan, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu sağlar.
-idrar söktürücü, obezite tedavisinde bir diüretik olarak kullanılabilir.
-Anti-kanser,Uçucu bitki yağı ve ana bileşenleri, kanserli hücrelerin oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Limon suyu iyi bir antioksidan ve alkalileştirici olarak kabul edilmiştir, bu nedenle hücre dengeyi yeniden kurmak için katkıda bulunur.
Harici kullanım:
-Ağız kokusu, diş eti iltihabı ve çürük, Bakterisit özellikleri bu dişeti iltihabı tarafından üretilen enfeksiyonlara karşı ağız, kötü nefesi ortadan kaldırmak ve korumak için çok yararlıdır.
-Deri hastalıkları, cilt bozuklukları mücadele için çok uygundur. Cilt lekeleri, sivilce, yüz lekeleri, egzama vb.
-Anti- kırışıklık, Limon, E vitamini yönünden çok zengin olan, iyi bir antioksidandır. Cilt kırışıklıkları için limon ve maydanoz ile bitkisel kür yapabilir..
-Tırnak hastalıkları, Limonun antibakteriyel özellikleri nedeniyle, ellerde veya ayaklarda olan tırnak mantarlarını ortadan kaldırmak için yardımcı olur.
-Bademcik iltihabı ve kulak iltihabı, Bademcik iltihabı veya boğaz ağrısı için limon suyu ile yapılan gargaralar yararlı olabilir.
-Romatizma, Esansiyel yağ ile romatizmal hastalıklar eklem ağrılarını hafifletmek için masaj yapılabilir.
Mantar hastalığı, enfeksiyon önlemeye yardımcıolur.
Burun üzerinde oluşan siyah noktalar ve sivilceler, Limon suyu en iyi doğal astringents biridir. Sivilce veya siyah nokta ve cilt kusurları için uygundur.
Ferahlatıcı ve Sağlıklı bir İçecek…
Limonata Tarifi:
- 4 limon
- 1 fincan kahverengi şeker veya bal
- 1 litre su
- Nane (isteğe bağlı)
Hazırlama:
Limonları ikiye bölüp, limon sıkacağı ile sıkınız. Sıkılan limon suyunu bir kavanoza alınız. Nane, Şeker ve suyu ilave ediniz. İyice karıştırınız. Günde bir bardak içmek oldukça faydalı olacaktır.
Limon’un Zararları:
-Tansiyonu düşürür.
-Fazla yenirse midede ülser, gastrit gibi hastalıklara neden olabilir.
-Aşırı tüketim kabızlığa yol açabilir.
-Alerjik durum var ise kullanılmalıdır.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder