Bilimsel ismi: Zea Mays
Aile: Buğdaygiller (Poaceae)
Buğdaygiller ailesinden, anayurdu güney Amerika ve Meksika olan dünyanın pek çok yeri ile ülkemizde yaygın biçimde yetiştirilen mısır bir yıllık dik, geniş şerit yapraklı ve yüksek boylu dayanaklı tarım bitkisidir. 4 cm çapa ulaşabilen gövdesi ve 2 m kadar boylanabilir. Kökü kalın ve saçaklıdır. Yaprakları şerit gibi, uzun, paralel damarlı, sert ve sivri uçlu, sapsız, kenarları ise dalgalıdır. İki çeşit çiçeği vardır. Erkek çiçek gövdenin uç kısmında salkım başak şeklindedir. Dişi çiçekleri yaprakların koltuğunda koçan halindedir. Dişi olan çiçeklerin stilusları uzun ve kınlarının tepesinden dışarı doğru sarkarlar. Bunlara da Mısır Püskülü denir. Meyvesi koçan üzerinde sıkışık şeklinde dizilir. Mısırın rengi genellikle açık sarıdır. Nadiren de kırmızımtırak renktedir.
Mısır Bitkisinin Bileşenleri: Mısır yüksek oranda doymamış yağ asitleri ile nişasta, A vitamini ve sterolleri içerir. Mısır püskülünün içerdiği maddeler ise maltoz ve Glikoz gibi şekerler, steroller, reçine, potasyum tuzları ve uçucu yağ vb.
Toplanması:Taze Mısır koçanlarından alınan püsküller Haziran - Temmuz ayalarında toplanarak gölge ve havadar bir yerde kurutulur. Nişasta ve yağ için ise olgunlaşan mısır koçanları toplanarak kurutulur. Bunlardan da Mısır nişastası veya Mısır yağı elde edilir.
Mısır Bitkisinin Geleneksel Kullanımı:
-Mısır püskülünü sakinleştirici,
-Çocuklarda böbrek sorunların da,
-İdrar söktürücü, idrar yollarını temizleyici ve mesane taşlarını düşürmede,
-Romatizma ağrılarının hafifletilmesinde,
-Mısırözü yağı kandaki kolesterol sevyesini düşürmeye yardımcı olması,
-Bedeni güçlendirici tonik olarak,
-Mısır bitkisi cilt ve saç bakımında,
-İdrar yolları enfeksiyonu (Üretrit), prostat bezi enfeksiyonu (prostatit) ve mesane enfeksiyonu(sistit) vb. sorunlarda kullanılmıştır.
Mısır bitkisinin zararları:
Hazmı zor olan bir bitkidir. Guatr rahatsızlığı olan kullanmamalıdır.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder