Bilimsel ismi: Sedum telephium L.
Ailesi: Damkoruğuotugiller
Asya ve Avrupa’nın ılıman bölgelerinin güneşli, deniz kıyısındaki kaya yarıklarında, kireçli ve taşlı topraklarda yetişir.
Yaprakları 2-10 cm büyüklüğünde, oval veya yumurta şeklinde, alt yaprakları büyük, üst yaprakları küçük, kenarları kertikli, kalın ve etlidir. Çiçekleri salkım şeklinde beyaz, sarı ve pembe renktedir. Ayrıca 5 adet yıldız şeklinde, taç yaprakları mevcuttur. Odunsu veya otsu bir bitkidir.
Ülkemizde en çok bilinen tüketim şekli turşusudur. Meze ve İştah açıcı olarak kullanılır. Farklı hoş bir kokusu vardır.
Kayakoruğu otu Haziran - Ekim ayına kadar yaprakları toplanarak kuru ve gölge yerde kurutulur. Kayakoruğu otunun yaprakları en etkili olan kısmı ve de çay, tentür ve natürel ilaç yapımında kullanılır. C vitamini, iyot ve brom bakımından oldukça zengindir.
Kayakoruğu’nun Geleneksel Kullanımı:
-Yara ve yanık tedavisinde
-Ateş düşürücü olarak
-Cilt temizleme toniği ile yüz bakım kremi yapımında
-Diş eti rahatsızlıklarında
-Hücre yenileyici ve Sakinleştirici
-İdrar söktürücü
-Kurt döktürücü
-Cilt iltihaplarında, egzamada ve nasır tedavisinde
-Yeşil kısımları ezilip lapası zeytinyağı ile karıştırılarak merhem elde edilir.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder