Bilimsel ismi: (Capsicum L.)
Aile:Patlıcangiller (Solanaceae)
Patlıcangiller ailesinden olan Anavatanı orta ve güney Amerika’nın tropik ormanlarıdır. En eski bitki özelliği olan biberin Amerika’nın keşfinden sonra tüm dünyaya yayılmıştır. Yapılan araştırmalar Amerika'nın yerli halklarının M.Ö 7500 yıllarında beslenmelerinde yabani biber çeşitlerine yer verdiklerini, M.Ö 5200-3400 yılları arasında da biber tarımı yaptıklarını gösteriyor. Araştırmalar, Azteklerin ve Mayaların her şeyin yanında biber yeme alışkanlığına sahip olduklarını belirtiyor.
Ülkemizde ise biber’in birçok çeşidi vardır. Bitkinin şekline, renginden ve tadına göre çeşitli isimler almıştır. Bunlar sivri Biber, dolmalık biber, yeşilbiber, kırmızıbiber, tatlıbiber, acıbiber son olarak da siyah sivribiber gibi isimler almıştır. Kırmızbiber’in kurutulmasıyla elde edilen toz da baharat olarak kullanılmıştır. Meyvesi sebze ve baharat olarak kullanılır. Bol miktarda C vitamini içermektedir. Bibere acı tadını veren "capsaicin" adındaki alkaloiddir.
Biber İçerisinde Bulunan Besinler
Vitaminler: A vitamini B1,B2,B3,B6 ,C ve E vitamini
Mineraller: Fosfor, Kalsiyum, Demir, Sodyum,
Potasyum
Folik asit
Karbonhidrat
Kolesterol
Protein
Yağ
Lif
Biber’in Faydaları:
-Midevidir. Hazmı kolaylaştırır.
-Kırmızbiber, nefes yollarını açar ve ferahlatır.
-Bronşit ve grip gibi hastalıklarda faydalıdır.
-Romatizmaya ve eklem iltihaplanması iyi gelir.
-Cinsel arzuyu arttırıcı özelliği vardır.
-Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
-Kanamaları önler.
-Bulundurduğu lif bakımından kabızlığa iyi gelir.
-Göz sağlığına iyi gelir.
-Acı biber, iştah açar.vb.
Biber’in Zaraları:
Gastrit, gaz, ülser ve şişkinlik gibi sağlık problemi olan kişiler çiğ olarak tüketmek yerine iyice pişmiş olarak tüketilmelidir.
Mor sivri biber
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder