Kurutulmuş Melek otu Dövülüp Başa Sürülürse Bitleri Öldürür.

İdrar ve balgam söktürücü Yüksek tansiyon Midevi iştahı açar, sindirimi kolaylaştırır kabızlığa karşı
Melekotu (Angelica)

Anavatanı bilinmeyen ama Kuzey Yarıküre’de yaygın biçimde yetişen maydanozgiller ailesinden olan ve ülkemizin özellikle Uludağ yöresi ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki koruluklarda dere kenarlarında, çayırlarda ve ormanlardaki ağaçsız alanlarda yetişen melekotu genelde iki veya üç yıllık otsu bitkidir.
1,8-2 m’ye kadar boylanabilir. Yumurtamsı ya da mızrak biçimli derin parçalı, yeşil yaprakları 60 cm’ye kadar uzayabilir. Yaz mevsimi başı ile ortaları arasında 25 cm genişlikte şemsiye biçiminde kelleler oluşturarak açan minik çiçekleri sarımsı yeşil renkli olur. Kökü ve rizomlarında uçucu bir yağ ve tanen ihtiva eder. Yaz ve sonbahar aylarında yaprakları toplanıp, kurutulur. Kökleri ise, bitkinin birinci yılında toprağı kazılarak sökülür. Yaprak ve kökleri gölgelik ve havadar bir yerde özenle kurutulur. İşte bu kuru yaprak ve kök parçaları karıştırılır.

Melekotu’nun Geleneksel Kullanımı:
İdrar ve balgam söktürücü
Terletici olup soğuk algınlığı, öksürük ve bronşit durumlarında iyileştirici etkileri görülür. Soluk almayı kolaylaştırır.
Midevi iştahı açar, sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığa karşı etkili olur. Mide ülserinin iyileştirilmesinde yararlı etkileri görülmektedir.
Bedeni uyarıcı ve güçlendirici tonik özelliği de vardır.
Yüksek tansiyonu düşürür.
Kurutulmuş Melekotu dövülüp başa sürecek olursa, bitleri öldürür.

Not: Hamilelik ve gebelik döneminde kesinlikle kullanılmamalıdır.

NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder