Ortak isim: Tutku çiçeği, Mavi Çarkıfelek, Maypop, Bluecrown Çarkıfelek
Bilimsel isim: Passiflora L.
Aile: Çarkıfelekgiller (Passifloraceae)
Yaşam alanı: Orta Amerika ve Asya
Anayurdu Amerika ile Asya’nın tropikal bölgeleri olan, ülkemizin sıcak ve ılık yörelerinde süs bitkisi olarak yetiştirilen, 500 türü olan asma, sarmaşık ya da ağaçsı formunda gelişen çarkıfelekler kış mevsiminde yapraklarını dökmeyen çok yıllık bitkilerdir. Türlerine göre boyları 9-15 m dolayında olmakta ve 3-5 parçalı ucu sivri ve koyu yeşil renkli yaprakları vardır. Tomurcukları ise kırmızımsıdır. Genellikle fincan tabağı ya da kase biçiminde açan çok gösterişli iri çiçekleri, egzotik görünüşlü ayrıca pembe tonları, mor, kırmızı, kremsi veya beyaz renklerdedir. Bu çiçeklerinden sarı veya mor renklerde limon benzeri ve yumurta şeklinde meyve vermektedir.
Çarkıfelek Bitkisini Türlerinden :Mavi Çarkıfelek (Çarkıfelek caeurulea) : Yenilebilir ve diğerleri ile aynı tıbbi özelliklere sahiptir.
Passiflora ligularis: Çok tatlıdır. Meksika’da yetişir.
Passiflora incarnata: Kavun ve karpuz büyüklüğüne ulaşan meyvesi vardır. Genellikle ABD'nin bazı güney eyaletlerinde marmelat olarak da tüketilmektedir.
Passiflora Maliformis: Buna sarı ten denir. Brezilya'dan geliyor. Çok kokulu ve acımsı bir tadı vardır. Endüstride kullanılır.
Passionaria vitifolia: Orta Amerika ve Güney Amerika'dan yetişir. 10 cm boyunda olur. çok büyük çiçekleri vardır. Meyvesi çilek tadındadır.
Çarkıfelek quadrangularis: Dikdörtgen çok lezzetli bir meyvesi ve kolesterol tedavisi için birçok tıbbi özelliklere sahiptir. vb…
Çarkıfelek Bitkisinin Geleneksel Kullanımı:
İlkbahar sonu ile yaz başlarında bitkinin çiçek açmamış dallarında körpe yaprakları toplanır. Bunlar gölgelik ve havadar bir yerde özenle kurutulur.
-Aşırı gerginlik (stres) ile endişelilik durumlarında
-Sinirleri yatıştırmaya yardımcı olur.
-Uykusuzluk durumunu geçirir; kişiye rahat uyku uyuma imkânı sağlar.
-Parkinson hastalığı ile isteri nöbetlerinde rahatlatıcıdır.
-Zona hastalığında da rahatlatıcı olurlar.
Çarkıfelek Bitkisinin Zararları:
-Her şekilde doktora danışılarak kullanmak gerekir.
-Yan etkisi nadirdir.
-Bağımlılık yapmaz.
-Kan ile ilgili bir tedavi sürecinde doktora danışılmalıdır.
-Hamilelik(gebe) veya emzirme döneminde kullanılmalıdır.
-Alerjik olabilir.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder