Çörek Otu En Önemli Bileşiği Thymoquinone'dur...

Anemiler kollesterol   Hipertansiyon ve damar sertliğinde Alerjik hastalıklar Cilt hastalıkları Behçet hastalığı Sedef hastalığı  Allopesiler. Egzama,
Çörek Otu(Nigella)

Aile: Düğün Çiçeğigiller (Ranunculaceae)

Düğün Çiçeğigiller familyasından olan yaklaşık ondört türü kapsayan bir yıllık bitkidir. Anayurdu Akdeniz Havzası ile Kuzey Afrika olan ve ülkemizde ise Afyon, İsparta ile Burdur'da tarımı yapılır.En çok 30 cm’ye kadar boylanabilir. Kumlu gevşek toprakları sever, parlak yeşil renkli hafif tüylü yaprakları bitkinin sapları gibi ince uzun ve etsiz olur. Yaz aylarında açan fincan tabağı biçimindeki çiçekleri gök mavisi renginde ve oldukça gösterişlidir. Bu çiçeklerinin olgunlaşmasıyla siyah renkli tohumları meydana gelir. Tohumları 2-3 mm boyunda 3 yüzeyli mat olmayan siyah renklidir. Çok yağlı bir tohum değildir. Yağ oranı %18'dir. Tohumları haşhaş bitkisinde olduğu gibi kozalak (Kapsül) içerisinde olgunlaşır.

Güzelleştirici özelliklerinden dolayı Kleopatra tarafından da kullanıldığı bilinmektedir.

Çörek Otu Bileşenleri: çörek otunun 50’e yakın bileşiği vardır. En önemli bileşiği ise Thymoquinone'dur. Bunlardan bazıları;
-Esansiyel Yağı: Alfa-Pinene, Sabinen, Beta-pinen, P-simen vb.
-Yağ Asitleri: Miristik asit, Palmitik asit, Palmitoleik asit, Stearik asit, Oleik asit, Linoleik asit,          Linolenik asit, Arakidik asit,doymuş ve doymamış yağ asitleri vb.
-Protein: Aminoasitler Arginin, leucin, threonine, glutamic acid, lycine, prolyne, throsine, methionine  ve diğerleri.
-Karbonhidratlar: Glikoz, ramnoz, ksiloz, arabinoz, ham lif
-Thiamin, B 2 vitamini, Piridoksin, Niasin, Folasin, Kalsiyum, Demir, Bakır, Çinko, Fosfor vb.

Çörek Otu Geleneksel Kullanımı:

-Kansere karşı koruyucu etkisi
-Mide zarını tahriş eden etkenlere karşı mide zarını koruması
-İştahı açar ve sindirimi kolaylığı
-Yorgunluk halini giderip zindelik vermesi
-Antioksidan özelliği olması
-Damar sertliği gibi hastalıklarda
-Grip ve ya nezle gibi rahatsızlıkları
-Adet düzenleyici, Hormonları dengelemesi
-İdrara söktürücü özellik ve safraya iyi geldiği
-Cinsel gücü artırıcı
-Bakterilerle savaştığı
-Basur rahatsızlığını
Çörek otu belli bir hastalık için tedavi edici değildir. Rahatsızlığınızı öncelikle bir doktora danışın.

Çörek Otu zararları:

-Hamile (gebe) kişiler kullanmamalıdır.
-Organ nakli durumunda çörek otu doktora danışmalı
-Işın tedavisi gören kişiler doktora danışmalı
-Çörek otunu uzun süre kullanılırsa böbrek rahatsızlığı yapabilir.
-Antibiyotik alan kişiler çörek otu almamaları gerekir.
-Hassas ciltlerde alerji yapabilir
-Çörek otu kan şekerini düşürme özelliği vardır. Şekeri düşük olan insanlar doktora danışmalıdır.
Her gıda gibi faydası olduğu gibi yanlış kullanım zarar verebilir.

NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder