Bitkiler ve Kutup

Kuzey Kutbu Bitkileri

Tundra bitkileri arasında likenler, karayosunları, çimler, ayakotları, söğütler, kızılağaçlar, huş ağaçları, kavaklar, bataklık kızılcıkları, ayıüzümleri ve kırmızı yabanmersinleri sayılabilir. Sıcaklığın en düşük, toprağında kuru olduğu kuzey alanlarında ya da yükseltinin fazla olduğu yerlerde bütün bitkiler cücedir. Söğüt ağaçlarının boyu 5cm’ den kısa olabilir. Çok sayıda liken vardır. Bunları büyük bir bölümü örttükleri kayaları parlak renkli lekelerle süsler. Kutup bölgesi buzlu toprak likeni adıyla bilinen bir likene, aynı zamanda ren likeni de denir. Çünkü bu liken, çeşitli bitkilerle beslenen ren geyikleri ile Karabuların başlıca besinidir.
Tundranın güney bölümünde ve düşük yükseltilerde, iklim çok soğuk değildir. Toprakta yaz boyunca ıslaktır. Bu bölümde bitkilerin boyları da biraz daha büyüktür. Ağaç türlerinin görünümleri çalıyı andırır, boyları 1 m’yi bulabilir.
Mevsiminde yaban çiçekleri boldur ve tümü birden açar. Bu bitkilerin kuzey kutbu çevre koşullarına uyma biçimlerinden biri, günün uzunluğuna uygun çiçek açma tepkileridir. Yalnızca uzun günlerde açarak, kış sonu donlarını tehlikesinden kaçınırlar. Öteki kuzey kutbu bitkileri, kendi kendilerine ürereler; toprak altındaki saplarından yada köklerden yeni sürgünler fışkırır.



NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder