Lezzet Değiştirici ve Uyarıcı Tarçın (darçın)

tarçının faydaları tarçının zararları
Tarçın (Cinnamomun zeynalicum Breine)

Aile: Defnegiller ( Lauraceace)

Tarçın Tanım:
Tropikal bölgelerin bitkileri olan ve ülkemizde iklim nedeniyle yetiştirilmesi mümkün görülmeyen tarçınlar hoş kokulu ağaç ya da ağaççık formunda gelişen bitkilerdir.
İki gruba ayrılırlar: Bunlardan Çin tarçınının (C. cassia) anayurdu Myamnar’dır (Burma). 10-12 m’ye kadar boylanır.
Genelde alçak boylu ağaççık formunda gelişen Seylan tarçınının (C. zeylanicum) anayurdu Sri Lanka ve Hindistan’dır. Bu iki tarçın türünün gövde kabukları kesilip dilimlenerek kurutulur ve tarçın sopası (çubuğu) denilen ürünleri elde edilir. Çin ve Seylan tarçınının kabuk sopalarının kokusu genelde birbirine benzerse de Seylan tarçını daha tatlı, hoş kokulu ve makbuldür.

Tarçın Bileşenleri

-Mineraller: bor, kalsiyum, çinko, klor, bakır , Kobalt, Krom, kalsiyum, fosfor, demir, manganez, nikel, kurşun, potasyum, sodyum, iyot (kabuk)

-Terpenler, alfa-terpinen, alfa-pinen, alfa-ylang, kamfen, beta-pinen, kariyofilen, limonen, linalol (kabuğu)

-Uçucu yağ, benzalhehyde zengin (Bitki), isoeugeneol, kariyofilen (kabuğu)
Asit: Askorbik, palmitik, p-kumarik (kabuk)

-Vitaminler: C Vitamini, niasin, tiamin.

-Kumarinler (Kabuk)

-Furfural (kabuk)

-Kafur (kabuk)

-Fiber (kabuk)

-Sakaroz

-Vanilya

Tarçın Geleneksel kullanımları:

Bir tıbbi bitki olarak tarçın kullanımı çok eskidir. Piramitlerde bulunan resimlerde görüldüğü gibi eski Mısırlılar tarafından iyi biliyordu.
Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar tarçının bedende kandaki şeker ve kolesterol dengesini ayarladığını ortaya koymuştur.
-Cinsel gücü artırıcı (afrodizyak) etkisinin bulunduğu da ısrarla savunulmaktadır.
-Mide ve batındaki gazları söktürür. İshali keser. İştahı açar ve sindirim olayını kolaylaştırır. Mide bulantıları ve kusma refleksini bastırır.
-Bedende kan dolaşımını hızlandırıcı etkisi de vardır.


Tarçın çayı hazırlama:

Tarçın sopalarından iki-üç santim uzunluktaki bir parçanın 6-7 dakika süreyle bir bardak suda kaynatılmasıyla elde edilen dekoksiyonun ılıtılıp günde bir-iki kez bir çay fincanı olarak içilmesi yararlı olur

Tarçın en önemli tıbbi kullanım; 
Dahili Kullanım:

Sindirim sistemi: Tarçın gaz giderici, anti-ülser ve sindirim anormallikleri tedavisinde kullanılır.

-Sindirim güçlüğü: Onun bileşenleri mide asidi ve sindirimi uyarır gıdaların parçalanmasını yardımcı olur.

-Aerofaji: Bu baharatın gaz giderici özellikleri kafur tarafından verilir. Bu sindirim sisteminde biriken aşırı gaz veya şişkinlik giderilmesine yardımcı olur.

-Karın ağrısı: Tarçın karın krampları için çok uygundur.ağrıyı azaltır.

-İştahsızlık: Tarçının özel aroması sindirimi uyarır ve iştahı kabartır.

Solunum Hastalıkları: Antibakteriyel, balgam söktürücü ve anti-inflamatuar zenginliğinden dolayı, tarçın solunum anormallikleri tedavisinde sindirim sisteminin için iyi bir müttefik olarak kabul edilir.

-Bronşit: Bu bitkinin kullanılması balgam çıkarmaya ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur.

-Soğuk algınlığı: Soğuk algınlığı içinde tarçın kullanımı, hastaların daha iyi hissetmeni sağlar.

-Öksürük:öksürüğün azalmasını sağlar.

Lezzet değiştirici: Tarçın tat ve koku değiştirmek için başka bitki ile birlikte kullanılır.

Tarçın ile harici kullanım:
Harici olarak kullanılan, tarçın, bakteri ve mantarlar ile ilgili hastalıkların tedaviside bir antiseptik olarak kullanılır.

-Ayak ve tırnakta Mantarlar: ayak mantarlarının tedavisinde yararlıdır.( 1 litre su içerisine iki çay kaşığı kadar bir çift bölünmüş tarçın koyup çay( infüzyon) hazırlayıp, ayak banyosu yapın.)

-Solunum Enfeksiyonları: Boğaz ağrısı tedavisi için yarım çay kaşığı Tarçın ile hazırlanmış infüzyon sıvı ile gargara yapabiliriz

-Ağız ülseri: Yarım çay kaşığı tarçın ile hazırlanmış infüzyon sıvı ile gargara yapabiliriz.

-Ağız Kokusu: Kumarinler ve vanilya ağızda kalan bakteri gelişimini önleyen bakteriyostatik özellikleri vardır ve ağız kokusu önlemeye yardımcı olur. Tarçın ağırlıklı terpenlerden zengin olduğu için, yaklaşık 50 aromatik bileşenler içerdiğini unutmayın.

Tarçının Zaraları ve Yan Etkileri:

-Hamile kadınlar kesinlikle kullanmamalıdır.Rahim hareketliliğini uyarır.

-Ayrıca iki yaşından küçük çocuklara verilmemelidir.

-Tarçın kabuğu aşırı ve uzun kullanılmamalıdır. Ağızda yara ve solunum güçlüğü verebilir.
İshal, gastrit, ya da bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar gibi mide sorunlarına neden olabilir.

-Uçucu yağ bu bitkinin yaprakları damıtma veya iç kabuğu ile elde edilir. Tarçın yaprak yağı yalnızca tıbbi gözetim altında uygulanmalıdır. Kullanımı sindirim ve böbrek sorunları oluşmasına neden olabilir. Harici kullanımıda tahrişi önlemek için dikkatli kullanılmalıdır.

NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder