Diyabet İçin Uygun Gıda

diyabet nedir diyabet hastalığı diyabet belirtileri diabet diyabet tedavisi
Diyabet :

Kontrollü Gıda, diyabetin önlenmesinde önemli bir rol oynar. İdeal kilo ve bazı fiziksel egzersiz uygulamalarını yüksek kan şekeri düzeylerini kontrol etmek için uygun bir yoldur. Diyabetik kişi beslenme konusunda mutlaka doktor veya diyetisyen kontrolünde olmalıdır.

Diyabet için uygun yiyecek ve ne tür gıdalar yemelisiniz?
Diyabetik diyet için başlıca uygun gıdalar olduğunu söyleyebiliriz. Vücut yavaş yavaş şeker içeren gıdaları emer.
Baklagiller (soya fasulyesi, nohut, mercimek, fasulye, vb). Kepekli tahıllar (ekmek, pilav, makarna, vb).

Çözünür lif içeren yiyecekler; Elma ya da armut, çözünür lif açısından çok zengin olduğu insülin üretimini uyarır. mineraller magnezyum ve çinko bakımından zengindir. Bunlar çoğunlukla fruktoz şeker içerir.

Şekerlerin hızlı emilimini engelleyen gıdalar; Şeker emilimini yavaşlatan, kolesterol diyabet riskini artırabilecek bir hastalığı ortadan kaldırmak için çözünür lif açısından zengin gıdalar vardır. Bunlardan yulaf çözünür lif bakımından oldukça zengindir. Bu gıdalardan her zaman alındığında kandaki kolesterolü düşürür ve gıdadaki şekerleri hızlı bir şekilde absorbe edilmesini engeller. Örneğin, Benzer özelliklere sahip ekmek veya makarna.

Insülin üretimini yapabilen gıdalar;
Bu gıdaların başında kereviz, kuşkonmaz, vb,
çinko bakımından, fasulye, ıspanak, semizotu, ya da buğday tohumu vb,
Magnezyum bakımından veya bira mayası, krom gibi mineraller açısından zengindir.

Protein az yağlı gıdalar: Bu grup içinde ana bitkiler şunlardır.
Baklagiller veya tofu (soya peyniri) bunların türevleri. Özellikle tavuk veya hindi gibi yağsız et yemelidir.
Süt ve türevlerinin (yoğurt, peynir, kefir, vs) yağsız olmalıdır.
Sebze ve düşük yağlı gıdalar, özellikle diyabet diyet olarak önerilir.
Omega-3 asitlerini içeren yiyecekler; Onlar düşük kolesterol yardımcı ve kan dolaşımını artırır. Sardalya, somon, uskumru, ton balığı, vb, keten tohumu,
Bazı sebzeler ve meyveler çilek, salatalık, lahana, brüksel lahanası gibi düşük oranda yağ asitleri içerir.

Diyabet için uygun olmayan gıdalar:
Diyabet olanlar bu gıdaları yememelidir? Diyabetli kişiler, özellikle hızlı emilimi olan ve doymuş yağlı gıdalar ile şekerli gıdalardan uzak durmalıdır.
-Tatlılar ve diyabet Yüksek glisemik karbonhidratlar
-Şeker ve nişasta
-Patates, Patates kızartması
-Muz
-Beyaz ekmek veya rafine buğday
-Rafine kahvaltılık tahıllar
-Beyaz pirinç
-Alkolsüz içecekler Şeker içeren
-Şeker
-Dondurmalar
-pasta
-Sigara

NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder