Ardıç Otu Midevidir; İştahı Açar ve Sindirimi Kolaylaştırır.

Mide ağrısı, gastrit Saç dökülmesi ardıç otu nedir ardıç otu faydaları ardıç otu zararları
Ardıç(Juniperus communis L.)
Bilimsel adı: Juniperus communis L.
Aile: Servigiller (Cupressaceae)
Ortak ad: Ardıç

Ardıç Otu Özellikleri:

Anayurdu Kuzey Yarıküre’nin ılıman bölgelerinin kurak, dağlık ve ormanlık yöreleri olan ardıç, kış mevsiminde yaprak dökmeyen ve çalı, ağaç ya da ağaççık formunda gelişen bir bitkidir. 50 cm -15 m kadar boylanabilir. Hoş kokulu olan yaprakları koyu yeşilden mavi-yeşil renge kadar değişebilir.

Bu yapraklar körpeyken iğne, olgunlaşınca iğ biçimlidir. Dişi ve erkek çiçekleri ayrı bitkilerde Şubat- Nisan ayları arasında açar. Küçük ve gösterişsiz olan bu çiçekleri sarı-yeşil renklidir. Dişi çiçeklerinden sonbaharda olgunlaşan ardıç meyvesi (kozalakçığı) önce koyu morken daha sonra mavi-siyah veya kahverengine döner.

Ardıç Otu bileşenleri:
-Asit: asetik, askorbik, klorojenik, formik, glukuronik, glikolik. L-maleik, Torulosic (Meyve)

-Terpenler: alfa-pinen, beta-pinen, alfa-Humulene, alfa-fellandren, alfa-COPA, beta-fellandren, alfa-terpinen, gama-alfa-terpinol, a-Thuja, geranil asetat, borneol, Cedra, -cadinene katılma , limonen, mirsen, p-simen, Sabine, ökaliptol, nerol, (Meyve)

-Terpenoidler: kafur (Meyveler)

-Mentol (Meyveler)

-Reçine (Meyve)

-Juniperin (Meyveler)

-Şekerler: Fruktoz, glukoz (Meyveler)

-Flavonoidler: kateşin, epikateşin, gallokateşin, epigallokateşin, apigenin (Meyveler)

-Tanenler (Meyveler) - gallotannins: (Ağaç)

-Fiber: pektin

-Mineraller: kalsiyum, kobalt, krom, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum, çinko. (Meyveler)

-Vitaminler: C vitamini, B3 vitamini (niasin), B1 vitamini (Tiamin) (Meyve)

Ardıç Otu Faydaları:

Ardıç diüretik özellikleri böbreklerini uyarmak ve idrar üretimini artırmak apigenin ve glikolik asit, klorojenik, kafeik ve meyve askorbik asit yeteneğinden kaynaklanmaktadır.
Kan dolaşımını hızlandırır. Kan temizleyici olarak Ardıç meyvesi, ısırgan otu ve kekik beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.

İdrar söktürücüdür. İdrar yollarını temizler. Sistit durumunda mikrop kırıcı olur. İdrar söktürücü olarak Ardıç yaprağı, biberiye ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

İştah açıcı, Ardıç meyvesi, ısırgan ve maydanozla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

Bedeni uyarıcı tonik etkisi vardır.

Midevidir, iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır. Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Solunum yollarını açar ve soluk almayı kolaylaştırır.

Mide ağrısı, gastrit, Ardıç meyveleri ve yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.

Hanımlarda regl dönemlerini düzenler, ağrıları azaltır.

Ağız kokusu, Ardıç meyvesi ağızda çiğnenirse ağız kokusunu izole eder.

Saç dökülmesi, Siyah ardıç meyvesi ve yaprakları kaynatılıp saçlar sık sık yıkanır.

Ardıç Çayının Hazırlanması:

Sonbahar mevsiminde ardıç kozalakçıklarından çürük olmayanları toplanıp havadar ve gölge bir yerde özenle kurutulur ve bir miktarı havanda ezilir.

Bunlardan bir tatlı kaşığı alınıp bir bardak kaynar suyun içine atılarak 20 dakika süreyle demlendirilir.
Bu şekilde elde edilen infüzyondan günde iki kez sabah ve akşamları birer çay fincanı içilir.

NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder