Kolesterol bedendeki her hücrenin bir parçasını oluşturur. Kolestrol hücrelerin beslenmesi için hücre zarı üzerinde hassas bir denge sağlar. Vücuttaki her organizma sürekli olarak yeniden oluşturulur, Kolesterol kan akışı yoluyla bu hücrelere ulaşarak hücrelerin beslenmesini sağlayarak her hücrenin bir parçasını oluşturur.
.
Kolesterol, D vitamini ve yağları sindiren safra asitlerini üretir. Bu işlemler için kanda çok az miktarda kolesterol bulunması yeterlidir. Başka bir deyişle baktığımızda, güneş, Vitamin D sentezi ile ciltte kolesterol üretir.
D vitamini vucudun kalsiyum emilimi için gereklidir. Bu vitaminin eksikliği kemik zayıflığına, çocukların büyümesini engelleyen raşitizm hastalığına yol açar. Buna ek olarak, D vitamininin antikanser özellikleri vardır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve cildin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olur.
D vitamini kaynakları yağlı hayvansal gıdalar olan tereyağı, krema, peynir, yumurta, yağlı balıklar, deniz ürünleri ve kırmızı ette bulunur. Bu vitamin özellikle vejetaryen diyetlerinde önemli D vitamini eksikliklerine yol açar.
Günlük 15 dakika güneşlenme vucudun günlük D vitamini ihtiyaçlarını karşılamak için yeterlidir. İskandinav ülkelerinde, daha az güneş ışığı alan insanlar, yemeklerini tereyağı ile pişirmeyi tercih ederek günlük D vitamini gereksinimi sağlamaktadırlar. Bu nedenle, kemik ve yüksek kolestrol sorunlarını önlemek için her gün 15 dakika boyunca güneş almaları önerilmektedir.
Kolesterol sindirim sistemini teşvik eden safra tuzlarını oluşturur. Bu safra tuzları, safra kesesinden bağırsak içine, aktarılır besinlerin yapısal duvarlarını absorbe eder ve bağırsaklar tarafından gıdaların emilimini sağlar ve tekrar kana karışır. Yani kolesterol olmadan, hiç bir sindirim işlemi gerçekleşmez.
Kolestrol yüksekliği damar sertliği ve kalp rahatsızlığına, yüksek tansiyona yol açar. Bu nedenle enginar, karnabahar, ıspanak gibi sebzeler veya zengin lif içeren bir diyet kolesterolu dengede tutmak açısından çok önemlidir. Kolestrol, lifli yiyeceklere yapışır fakat lifleri absorbe edemez kolondan dışkı yoluyla atılır. Bu nedenle, lif açısından zengin bir diyet, kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olur.
Kolesterol molekülü steroid hormonlara çok benzer. Yüksek Vücut kolesterolü, diğer hormonların (seks hormonları, progesteron türevleri veya steroid hormonlar) etkisini baskılayabilir.
Progesteron gebelik için gereklidir. Gebeliğin ilk haftalarında rahim dokusunun gelişmesini progesteron düzenler. Hamileliğin erken döneminde yüksek kolestrol içeren çok yağlı gıdalardan özellikle kaçınılmalıdır.
Yüksek Kolesterolün Olumsuz Etkileri
Görüldüğü gibi, kolesterol vücut için hayati bir bileşendir. Ancak, kolesterol bakımından zengin hayvansal gıdalara dikkat edilmesi gerekir. Yüksek kolestrol içeren gıdaların aşırı tüketimi kardiyovasküler hastalıklar yol açması nedeniyle ölüm nedenleriden birisidir. Kanda aşırı miktarda bulunan kolesterol ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. İlk belirtilerden biri olan yüksek kan kolesterol düzeyi damarların iç duvarlarında Tromboza neden olur.
BİTKİLERLE KOLESTEROL TEDAVİSİ
Enginar (Cynara scolymus L.) : 1 adet Enginar, İki yemek kaşığı kurutulmuş biberiye yaprağı ile bir litre su içinde 20 dakika kaynatılr ve bu su yemeklerden önce 1 bardak olarak içilir.
Sarımsak (Allium sativum) : 100 gram sarımsak 400 gram içilebilir alkol örneğin şarap gibi içerisinde 1 gün bekletilir ve yatmadan önce yarım fincan alınır.
Karabiber (Piper nigrum) : Bilimsel çalışmalar göstermiştir ki düzenli olarak karabiber diyeti sonucunda kolesterol seviyesinde önemli bir azalma sağlanabilir. Salata ve yemeklerde karabiber kullanmaya özen gösterilmelidir.
Çemen (Trigonella foenum graecum) : Çemen, kötü kolesterol seviyesini düşürür,
Portakal (Citrus sinensis) : Portakal kabuğu, flavonoidler açısından zengin tangeritin ve nobilitin, içerir Bu etki kolestrol seviyesinde % 40'lık bir düşüş sağlar. Portakal kabuğu, portakal suyundan 20 kata kadar daha fazla flavonoidler içerir, flavonoidler yağlı bileşikleri, suda dahil sıvı içerisinde çözünmesine neden olur ve bu etki kolestrol gibi bileşiklerin vucuttan atılmasını sağlar. (Bir parça portakal kabuğu yemek daha düşük kolesterol düzeyi sağlamasına yardımcı olabilir.)
Kamkat (Fortunella spp) : Kamkat kötü kolesterol ve kalp damar hastalıkları riskini azaltır. (Meyve ihtiyacının tamamı, kabuk dahil)
Ihlamur (Citrus aurantifolia) : Ihlamur antioksidan özelliklere sahiptir ve kolesterol nedeniyle oluşan dolaşım yetersizliğinde çok faydalıdır. Ihlamur çayı, günde birkaç defa olmak üzere limon suyu ve iğer meyve suları ile karıştırılmalı ve tüketilmelidir.
Demirhindi (Tamarindus indica) : Kurutlmuş 30g. demirhindi yaprağı başına 1 litre su içerisinde kaynatılarak günde 3 kez ve günlük 3 bardak kullanılmalıdır
Huş ağacı (Betula alba) : Yarım çay kaşığı huş ağacı çay yaprağı başına 1 bardak su içinde demlenerek yemeklerden sonra günde iki ya da üç bardak kullanılmalıdır.
Kereviz (Apium graveolens) : Taze kreviz bitkisinin suyu vucut kötü kolestrol seviyesini azaltmakta etkilidir. Meyve sıkacağında, taze kreviz suyu çıkarılabilir.
Soğan (Allium cepa) : 300 gr kuru soğan doğranır ve bir litre suda 12 saat bekletilir. Bu su günde Üç bardak tüketilir.
Karahindiba (Taraxacum officinale) : Kurutulmuş biberiye yaprağı ve Karahindiba bardak başına 1 çay kaşığı olmak üzere demlenir ve günde bir bardak içilmesi fayda sağlar.
Yulaf (Avena sativa) : Yulaf kepeği kolestrol seviyesini düşürme kapasitesine sahiptir. Yulaf, bağırsakta kolestrolü absorbe eder ve kolestrolün dışkı yolu ile dışarı atılmasını sağlar.
Kuşkonmaz (asparagus officinalis) : Kuşkonmaz tomurcuklarıyla demlenmiş bir çay kolestrolü düşürmeye yardımcı olur.
Çilek (Fragaria vesca) : Çilek meyvelerinin tüketilmesi vucut kolestrolunu dengede tutar
Çin Tarçını (Cinnamomum cassia Blume, Cinnamomum aromaticum) : Çin tarçınında bulunan polifenoller, günlük 3 gram tedavi kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olur. Tip II diyabet hastalarında, ya da non-insüline bağımlı diyabet hastalarında Çin tarçın kabuklarının insülin glikoz seviyesini düşürdüğünü ve aynı zamanda da kolesterol ve trigliserid düzeyini azalttığı ölçülmüştür.
Ayçiçeği (Helianthus annuus) çekirdeği, Bezelye (Pisum sativum )meyvesi, Bakla (Vicia faba L) meyvesi, Elma (Malus domestica) meyvesi, Havuç (Daucus carota) yemek kolestrol seviyesini düşürmeye yardımcı olur.
Papatya (Matricaria chamomilla) : Bardak başına bir çay kaşığı kurutulmuş papatya çayının günde 2 veya 3 bardak tüketilmelidir.
Kırmızı Pirinç (Oryza sativa) : Kırmızı prinç HDL kolesterol ve trigliserid seviyesini azaltabilme özelliğine sahiptir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder