Halk dilinde Kırkkilit, Atkuyruğu, Tilkikuyruğu gibi isimler alır. Kırkkilit yetiştiği yerin toprak özelliklerine göre üç ila 16 dereceye kadar silisik asit içerir. Bu bitki ile ilgili kritik bir ipucu verelim: Sulak yerlerde bataklıklarda yetişen ve ağaçlaşmış gövdeli büyük bitkiler -gövdesi parmak kalınlığına ulaşanlar- banyo için kullanılır. Çay olarak içmek için ise orman kenarlarında yetişenler ve küçük boylu olanları tercih edilmelidir.
Bu bitki halk hekimliğinde çok uzun süreden beri oldukça iyi bilinir ve yoğun olarak kullanılır. Özellikle ciğer, böbrek ve mesane rahatsızlıkları ve kan dindirme konusundaki etkisi çok iyi bilinir.
En önemli etkisi bel fıtığı için kullanılmasıdır.
Ağır yaralanmalar hatta kemiğe kadar işlemiş yaralarda Kırkkilitin olağanüstü bir şifa kabiliyeti vardır. Yine kireçlenmeler, romatizmal ağrılara karşı çıban otuyla birlikte alındığına etkisi bir kat daha artar. Yine iskelet sistemini destekleyici etkisi nedeniyle kemik kırıklarında ve kemiğin de hasar gördüğü burkulma ve zedelenmelerde Kırkkilit çayı çok etkilidir. İdrar söktürücü etkisi nedeniyle ayak kırıklarında haddinden fazla tüketimi zararlıdır.
taze toplayım gölgede kuruttuğum kırkilit otunu ihtiyacı olan arkadaşlara 0506 907 8610 numaralı tlfnmdan sipariş verebilirsiniz.
YanıtlaSil