Yüksek Tansiyon Rahatsızlığında Keten Tohumu Faydaları

Diyet ve lif açısından zengin olduğundan, keten tohumu kabızlık, hemoroid ve divertikül hastalığı geçmesinde yardımcı olur
KETEN TOHUMU YAĞI:(Linum usitatissimum)

Keten Tohumu:
Ketengillerde olup Latince Linum usitatissimum hemen hemen her bölgelerde yetişen mavimsi veya sarı renkli çiçekler açan bir bitkidir. Keten her çeşit toprakta yetişebilir. Lif ketenleri nemli havayı, yağ ketenleri ise güneşli havayı severler.

Antik çağlardan beri keten, kumaş için lif kaynağıdır. İnce keten bitkisi aynı zamanda bir şifa otu olarak uzun bir geçmişe sahiptir. Keten tohumu yağı, kalp hastalığı lupus arasında değişen çeşitli hastalıkları tedavi etmek için de önem kazanmıştır.

Keten Tohumu Bileşimleri:
Keten tohumun da yüksek oranda doymamış yağ asitleri, düşük oranda doymuş yağ asidi, yüksek oranda lifle birlikte bol miktarda potasyum, demir, bakır, çinko ve çeşitli vitaminler ve az miktarlarda ise magnezyum içerir. Ayrıca çözünebilir ve çözünemez liflerce zenginliğinden dolayı beslenme uzmanları tarafından sıklıkla önerilir.

Keten tohumu yağı:
Şifa bileşimleri ile zengin bir kaynak olup, keten 7.000 yıldır yetiştirilmektedir. İlk zamanlar Avrupa’da ekili olup, bitkinin kahverengi tohumları kabızlık ve cilt iltihabı için iyileştirici çamur olarak kullanılmıştır. Esansiyel yağ asitleri veya EFA yönünden de zengin olan keten tohumu yağı, kalp hastalığını tedavisinde, kısırlık gibi enflamatuar hastalıklar ve hormonlar ilgili sorunlarda önerilir.

Keten tohumu yağı esansiyel yağ asitleri (Omega yağları) bir ana bileşenlerinin şifası gibidir. Vücudun düzgün çalışması gerekir, ama vücut onlara kendini üretemediği için EFA özelliklerinde yararlıdır. Esansiyel yağ asitleri zarar maddeleri önlerken sağlıklı maddeleri tutmak, vücutta hücre zarlarını korumak, hücre zarının daha akışkan olmasını sağlar. Akışkanlığı artan hücre zarında proteinler birbirleriyle daha iyi etkileşime girer. Aslında keten tohumunun hücre zarıyla ilgili rahatsızlıklara iyi gelmesinin esprisi yapısında bulunan Omega–3 yağda yatar.

Keten tohumu yağı, alfa-linolenik asit, esansiyel yağ asitlerinin, bir omega-3 yağlı asit olarak da bilinir. Omega-3 balık bulunan Mesela, kalp hastalığı ve başka birçok hastalık riskini azaldığı görülmüştür.

Keten tohumu yağı omega-3 için mükemmel bir kaynaktır. Sadece bir çay kaşığı keten tohumu yağı 2.5 gr omega-3 içerir. Keten tohumu, aynı zamanda linoleik asit biçiminde, omega-6 yağ asitleri bitkisel yağlar gibi sağlıklı yağlardır.

Keten tohumunun Faydaları:
• Alt kolesterol, kalp hastalığına karşı koruma ve yüksek kan basıncına faydaları:
Keten tohumunun yağı kolesterol, kalp hastalığı riskini azaltır. Ayrıca anjina (göğüs ağrısı) karşı koruyabildiği gibi yüksek kan basıncını da düzenler. Aynı zamanda kan, anti-gerilim arter sertleştirme nedenleri ve dolaşım yetersizliği de plaka inflamatuvar reaksiyonları önlemek de yardımcı olabilir.

• Gut, lupus ve fibrokistik meme :
Omega-3 yağ asitleri başvuru koşulları için sinirler ile ilişkili inflamatuar reaksiyonu sınırlamaktır. Lupus durumunda, keten tohumu yağı, sadece eklem, deri ve böbrek iltihabını azaltır, Gut keten tohumu yağı alarak sık sık ani agrı azalmasını sağlar. Buna ek olarak, iyodin (fibrokistik meme yaşayan kadınlarda düşük seviyelerde genellikle mineral) emilimini artırmak genellikle ağrıyı azaltır.

Kabızlık, hemoroid, divertikül bozuklukları ve safra kesesi taşları:
Diyet ve lif açısından zengin olduğundan, keten tohumu kabızlık, hemoroid ve divertikül hastalığı geçmesinde yardımcı olur. Divertikül hastalığı olanlarda, Inflamatuvar barsak hastalığı için alınan, buna ek olarak, yağ hatta anti acı gelişmekte olan safra taşı ve mevcut taşların erimesine yardımcı olur.

Akne, egzema, sedef, güneş yanığı:
Keten tohumu yağı esansiyel yağ asitleri cildi iyileştirici özelliğin de önemli etkeni vardır. Yüzde kızarma, egzama, sedef ve rosacea kaşıntılı lekeler sıklıkla deriye anti-inflamatuar EFA küresel özellikleri Yanı sıra yağ ile bronz cilt daha hızlı iyileştirir. Akne durumunda, yağ bezlerinin meydana getirdiği salgı da düzenler.

Sağlıklı saç ve tırnaklar:
Keten tohumu yağı bol omega-3 yağ asitleri sağlıklı saç büyümesine katkıda göstermiştir. Sedef hastalığı veya kafa derisi egzama, şiddetli saç dökülmesine keten tohumu yağı ve anti-enflamatuar eylemlere cevap verir. Benzer şekilde esansiyel yağ asitleri çatlama veya bölme olan tırnak problemlerin de kırılgan tırnaklar besler ve güçlendirir.

Sinir uyuşma ve karıncalanma, yanı sıra diğer bozuklukları nedenleri en aza indirmek:
Sinir uyarılarının iletiminde keten tohumu yağı uyuşma ve karıncalanma koşulları tedavisinde potansiyel yararlı yağdır. Parkinson hastalığı, sinir sisteminin bir dejeneratif hastalıkların tedavisinde yardımcı, diyabet ve multipl skleroz ile bağlantılı sinir hasarına karşı koruyabilir.

Prostat sorunları:
Keten tohumu yağı, esansiyel yağ asitleri şişme ve prostat iltihabı, yaşla birlikte büyütmek eğilimi erkeklerde mesane altında yer alan küçük bezi önlemeye yardımcı olabilir. Idrara sıkışma gibi bu genişleme belirtilerini azaltır.

1 yorum: